Det føles godt å snakke med noen når livet er tungt og vanskelig. Hvem pleier du å gå til når du trenger noen å snakke med? Er det en kjæreste, venn eller et familiemedlem? Får du det bedre eller ikke? Her er tre fallgruver du risikerer å ramle ned i når du snakker med dine venner om personlige problemer.

Abonner på mine podkaster via iTunes ved å klikke her

Noen ganger hjelper det å snakke med folk vi kjenner om våre personlige problemer, men ikke alltid. Her er fallgruvene du skal være oppmerksom på:

Fallgruve #1: Din venn dømmer deg

Din venn forstår ikke, engasjerer seg ikke tilstrekkelig eller dømmer deg. Hver person ser verden igjennom sine egne briller, og det er ikke sikkert personen er i stand til å forstå deg. Det kan gjøre vondt verre. Kanskje ender det med at du dømmer deg selv og får det enda verre enn før.

Fallgruve #2: Din venn stryker deg med hårene

Hvis du for eksempel opplever en konflikt med et annet menneske og du føler deg som et offer i situasjonen, er det godt å bli forstått. Vær derimot oppmerksom på om personen du snakke med stryker deg med hårene og ikke tør å konfrontere deg med hva du selv har gjort feil og kan gjøre bedre. Du risikerer da å bli sittende fast i offerrollen.

Fallgruve #3: Du er redd for å belaste din venn

Kanskje åpner du litt opp for hva som tynger deg, men du er redd for å bruke for mye av din venns tid, så du holder tilbake. Da kommer du ikke til bunns i hva som faktisk er problemet. Problemet forblir dermed uløst.

Kjenner du deg igjen i en av disse tre fallgruvene?

Fordelen med å snakke med en profesjonell hjelper

Når du snakker med en profesjonell hjelper (en som er god i jobben sin!), betaler du for å bli hjulpet. Det har en rekke fordeler:

  • En god hjelper er medfølende og bryr seg virkelig om deg. Hvis du ikke merker hjertevarme, bør du finne en annen hjelper! Opplever du at hjelperen ikke forstår deg, eller enda verre: ikke liker deg!? Du risikerer å bli nedbrutt mer enn oppløftet. Medfølelse er essensielt!
  • En god hjelper viser deg hva du kan gjøre bedre. Finn en som stiller krav til deg. Det er befriende å bli vist muligheter du selv ikke ser.
  • Du trenger ikke ha dårlig samvittighet. Når du betaler for hjelp, kan du bruke muligheten til å snakke om alt trenger å snakke om uten dårlig samvittighet for at du belaster noen. Du blir guidet til å gå i dybden av problemet. Å betale gir deg makt til å kreve noe igjen.
  • Ditt privatliv forblir privat. Profesjonelle hjelpere har taushetsplikt, og kjenner dessuten ingen i ditt liv. Du slipper å være redd for om de snakker om deg til andre.

Det er ikke ofte vi får full oppmerksomhet fra andre i disse dager. Folk har travle liv. De fleste sliter med egne problemer, som gjør at de ikke klarer å være fullt ut fokusert på andre. Derfor kan vi heldigvis kjøpe oss til oppmerksomhet.

Bør jeg ikke klare det selv?

Er det nødvendig å oppsøke hjelp fra andre i det hele tatt? Er det ikke noe du må finne ut av selv? Jo, men noen ganger trenger du en som stiller deg de riktige spørsmålene – en som pirker borti ting og graver dypere. Andre mennesker kan hjelpe deg til å bli bevisst om dine blindsoner. Det er ikke alt du kan gruble deg frem til.

> Les også: Grubler jeg for mye?

Noen ganger trenger du en som lytter oppmerksomt til det du sier, en tilstedeværende person. Jeg tror vi alle trenger noen å snakke med når det butter imot i livet. Men kanskje har du opplevd at dine hemmeligheter ble gitt videre uten ditt samtykke? Eller at dine innrømmelser senere ble brukt i mot deg? Kanskje er du vant til at ingen bryr seg om deg? Som har gjort at du lukket deg som en østers? Jeg forstår.

Tidligere dårlige erfaringer med å snakke med mennesker, kan forhindre deg i å oppsøke hjelp. Men det er en tabbe å kjempe alle kamper alene. Begår du denne tabben? Da tar det mye lengre tid å løse opp i problemene. Jeg vil anbefale deg å komme deg opp på hesten igjen. Det ER god hjelp i å snakke med noen når livet butter imot. Ikke alle hjelpere er riktig for deg, men den rette finnes. Test ulike hjelpere inntil du finner en du er fornøyd med.

Neste gang du snakker med en venn

Neste gang du snakker med en venn, kjæreste, familiemedlem (eller en profesjonell hjelper for den saks skyld), merk etter om:

  • din venn ikke hører ikke ordentlig etter hva du sier
  • din venn er redd for å trosse deg og bare jatter med i stedet
  • du holder deg tilbake fordi du ikke vil belaste din venn

I få fall finnes det andre mennesker som bedre kan hjelpe deg.

Neste gang du lytter til en venn

OBS. OBS. Hvem legger sitt liv i dine hender? En venn? En kjæreste? Et familiemedlem? Kjenner du noen som alltid kommer til deg for trøst?

Vær oppmerksom på om du blir misbrukt. Kanskje er de ikke villig til å gjøre noe selv for å hjelpe seg selv, for når du begynner å stille krav til dem, vil de ikke høre mer. Har du opplevd det?

Begynner du å bli sliten av å lytte til det samme uten å se noen forbedringer i personen? Er det belastende for deg å høre på? Det er et tegn på at du kan gi slipp med god samvittigheten. Å gi din oppmerksomhet til andre er en gave. Føler du at du gir og gir uten å få noe igjen? I et sunt forhold er det en gjensidig utveksling av energi. Forholdet skal være givende for begge.

Hvis du er lei, kan du med fordel trekke deg vekk, for så lenge personen har deg, tar det sannsynligvis lengre tid før de tar initiativ til å hjelpe seg selv på ekte.

Å gi din oppmerksomhet til andre er en gave 🎁, så sørg for at mottakeren verdsetter den!

Det bør være en energi-utveksling

Dette var grunnen til at jeg ble en profesjonell personlig veileder. Jeg hadde en tendens til å være den som folk kom til for å fortelle om sine problemer. Derfor har jeg gjort mitt personlige talent til min personlige karriere. Jeg gir som før, men nå får jeg noe igjen. Det bør være en utveksling av energi i alle relasjoner, det vil si at begge skal få noe ut av det.

Hvis det ikke er en utveksling av energi, hvis det alltid er den ene som gir og den andre som mottar, er det en usunn relasjon. Vet du hvorfor vi lar oss misbruke på denne måten? Oh, la, la… det er en viktig leksjon i seg selv. Hvis du gir og gir uten å få noe igjen, har du noe å lære av det? Absolutt! Det i seg selv er et tegn på at du er ute av balanse. Du trenger å lære hvordan du unngår å bli utnyttet av andre. Det er du som trenger noen å snakke med. Oppsøk en som kan hjelpe deg av dette mønsteret.

Kan hjelperen bli utbrent?

Jeg har blitt spurt om jeg ikke blir sliten av å vasse rundt i andre problemer? Jeg har også fått spørsmål om det er en sjanse for at jeg kan bli utbrent i jobben som personlig veileder. Noen spør fordi de vurderer å investere i et lengre samarbeid og har opplevd at tidligere terapeuter ble utbrent eller sykmeldt halvveis inni forløpet.

Utbrenthet tror jeg skyldes at man jobber innenfor et begrensende system. Det er slitsom å ikke kunne jobbe som man vil. Det vet jeg alt om, jeg har også jobbet innenfor organisasjoner som ikke fungerte godt nok. Nå driver jeg et enkeltmannsforetak og er helt fri til å jobbe som jeg vil. De jeg snakker med får det bedre, og deres glede smitter over på meg. Jeg er veldig takknemlig for hver person jeg får mulighet til å hjelpe, så nei jeg har ikke kjent tegn til utbrenthet. Jo mer jeg jobber, jo mer energi får jeg. Jeg har med andre ord en helsefremmende jobb. 😊

Jeg tilbyr samtaler

Trenger du noen å snakke med? Jeg tilbyr veiledning over telefon eller Zoom. Klikk her for å bestille en samtale.